Afectiunile articulatiilor – artroze si artrite

Artroza este o afectiune degenerativa a articulatiilor, determinata de o multitudine de factori si se caracterizeaza prin degradarea progresiva a cartilagiului articular, fiind cea mai frecventa suferinta reumatologica. Pana la varsta de 50 de ani, cel mai frecvent sunt afectati barbatii, ca dupa 50 de ani femeile sa fie cele care sufera mai frecvent de artroza mainilor si genunchilor.

Ce este artrita?

Este inflamatia articulatiei care produce eroziune si o deteriorare treptata a cartilajului care acopera osul unei articulatii, care astfel, începe sa se uzeze si apare odata cu înaintarea în varsta, sau în cazul sportivilor, dupa o lovitura. În artrite osul începe sa se îngroase si sa se deformeze, iar flexibilitatea articulatiei este serios afectata!

Simptome

 Dureri, cel mai adesea nocturne, care pot trezi bolnavul. Dimineata, articulatiile îsi regasesc mobilitatea doar dupa o perioada

de „încalzire”, a carei durata constituie un bun martor al gradului de inflamatie.  Modificari de culoare ale pielii la nivelul articulatiei afectate, de la roseata pana la o culoare violacee.  Articulatia este adesea umflata.

Tipuri de artrite: artrita genunchiului, ar- trita psoriazica, artrita reumatoida, artrita juvenila reumatoida, artrita din bolile inflamatorii intestinale, guta, osteoartrita.

Tratamentul artritelor

Acesta consta în: repaus de cateva zile, cu imobilizarea articulatiei sau articulatiilor, analgezice si antiinflamatoare (pentru atenuarea durerii), suplimente alimentare, tratament specific cu antibiotice pentru artritele septice, medicatie cu uricozurice în cazul gutei, antiinflamatoare si corticosteroizi în poliartrita reumatoida, artroplastie (înlocuirea articulatiei cu o proteza) în cazul unor artrite inflamatorii aseptice care pot antrena deformatii sau distrugeri articulare.

Artrita genunchiului

Artrita nu afecteaza numai articulatia, ci si structurile suportive (muschii, tendoanele si ligamentele). Artrita genunchiului este de cele mai multe ori osteoartrita, o boala degenerativa în care apare uzura progresiva a cartilajului articular. În artrita reumatoida, care, de asemenea, poate afecta genunchiul, articulatia devine inflamata si cartilajul poate fi distrus. Osteoartrita poate fi cauzata de stresul excesiv asupra articulatiei prin leziuni repetate, o deformare sau greutatea corporala în exces. Sunt afectate în special persoanele de  varsta mijlocie si batranii. Tinerii care dezvolta osteoartrita pot avea o forma mostenita genetic a bolii sau prezinta o iritatie continua, de la un menisc rupt netratat sau de la un alt tip de traumatism.  Simptomele sunt: durere, tumefie- re, limitarea miscarilor, redoarea matinala, care cedeaza la miscare, blocarea genunchiului  sau cracmente (genunchiul pocneste) la flexia sau extensia genunchiului. Diagnosticul este confirmat prin examen fizic si radiografie, care va arata în mod caracteristic îngustarea spatiului articular. Analizele serologice pot ajuta la diagnosticul artritei reumatoide, dar vor fi necesare si alte teste. Artroscopia poate folosi pentru a vizualiza gradul de deteriorare al cartilajului, tendoanelor si ligamentelor si pentru a confirma diagnosticul.