Alergiile

alergii2

Ce sunt alergiile?

Alergiile pot fi descrise ca o sensibilitate a organismului la o substanta care nu afecteaza in mod normal alte persoane. Exista nenumarate substante in mediu care pot provoca de la reactii usoare pana la reactii mai violente mai multor persoane.

Cauze

Alergiile sunt produse de antigene provenite din mediulo extern, cunoscute sub numele de alergene. Majoritatea alergenelor sunt proteine , glucide pure, substante chimice, precum si unele metale
Alergenele sunt continute de diversi factori din mediul extern:
• factori fizici: caldura, frigul
• factori chimici: substante chimice, substante folosite in industria alimentara, medicamente, produse cosmetice, veninuri de animale si insecte, latex etc.
• factori biologici: bacterii, virusuri, paraziti, toxine microbiene, insecte, polen, fructe (capsuni, zmeura, kiwi, ananas, etc.) praf, fulgi, par si scuame de animale, vaccinuri, acarieni etc.
Simptome
Pot fi de 2 feluri: locale( la locul unde patrunde alergenul) si sistemice( atunci cand alergenul ajunge in sange)
Locale:
• Cutanate: prurit, eruptii cutanate si eritem de diverse tipuri, angioedem.
• Oculare: prurit, tumefactie si eritem al pleoapelor, inrosirea conjunctivei si lacrimare.
• ORL: stranut, obstructie nazala, rinoree apoasa, raguseala, tuse; senzatie de urechi infundate, otalgie si diminuarea auzului.
• Pulmonare: jena respiratorie, tuse, wheezing, dispnee.
• Digestive: greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale.
Sistemice:
• Alterarea starii generale: cefalee, febra, vertij, stare de rau.
• Simptome cardio-vasculare: hipotensiune arteriala, sincopa, stop-cardiorespirator.

Depistarea alergiilor

Se pot face o serie de teste alergologice pentru depistarea alergiilor.Testele alergologice au ca scop depistarea alergenului implicat.. Se folosesc in mod uzual trei tipuri de teste: cutanate, serologice si hematologice, ultimele doua fiind executate in laboratoarele de specialitate.
Cutanate:
Se bazeaza pe folosirea unei doze mici de alergen, care se amplaseaza pe piele sau se injecteaza intradermic pentru a urmari daca apare o reactie alergica locala. Sunt disponibile trei tipuri de teste cutanate:
• Testul prick: se efectueaza prin administrarea unui extract ce contine o cantitate redusa din alergenul suspectat. Daca este pozitiv in cateva minute apare o umflatura (papula).
• Testul intradermic: Se injecteaza intradermic o cantitate mica de solutie diluata de alergen si se urmareste daca apare sau nu o reactie inflamatorie locala
• Testul patch: se aplica pe piele un plasture pe care s-a plasat o doza mica de alergen si se mentine pe piele timp de 24-72 de ore, urmarind aparitia reactiei cutanate locale.
Serologice:
Alergenele specifice IgE sunt teste indirecte, bazate pe detectarea in sange a anticorpilor de tip IgE produsi de organism ca raspuns fata de un alergen specific.
Hemaologice:
Analizele de laborator hematologice ALCAT separa alergiile alimentare de intolerantele (sensibilitatile) alimentare
Tratamentul
Tratamentul specific al alergiei vizeaza alergenul sau anticorpii.
1.Indepartarea alergenului sau evitarea contactului cu acesta.
• Regim dietetic, in cazul alergiilor alimentare, cu suprimarea alimentului incriminat. Iata cele mai cunoscute alergene: laptele de vaca si derivatele sale, preparatele ce contin oua, arahide, nuci, susan, mac, caju, soia, peste, cerealele ce contin gluten (grau, secara, orz), unele fructe (kiwi, capsuni, ananas, cocos), ciocolata, cafeaua, alcoolul.
• Terapie antimicrobiana, antifungica sau antiparazitara, pentru indepartarea alergenului in cazul unor endoalergii (infectii microbiene sau fungice, infestatii parazitare).
Exista si situatii in care alergenul nu poate fi identificat sau nu se poate elimina total din mediul de viata al bolnavului, iar contactul cu acesta nu poate fi evitat.
2. Hiposensibilizarea specifica cu vaccinuri alergenice.
3. Tratament medicamentos cu: cortizon, antihistaminice, decongestionante nazale, antibiotice.
4. Tratamente alternative cum ar fi acupunctura, homeopatia
5. Tratamente naturiste: ceaiuri, decocuri, etc

Pavlide Oana Elena
Medic specialist Medicina de Familie- Anima Delfinului