Alunga monotonia in doi!

alunga-monotonia-in-doiNu exista relatii de cuplu perfecte, așa cum nu exista parteneri perfecti, pentru ca asta ar insemna autosuficienta, automultumire. (Sorin Lucaci, psiholog)

Exista doar parteneri mai mult sau mai putin potriviti, relatii functionale sau disfunctionale, iar altele undeva pe la mijloc. Pentru ce sa mai depunem efort daca relatia noastra este perfecta și merge de la sine, iar pentru noi inșine, in plan personal nu mai putem aduce imbunatatiri.

Evolutia personala nu ar mai avea sens. Monotonia sau plictiseala in cuplu intervin mai devreme sau mai târziu in orice relatie amoroasa. Nimeni nu scapa, dar asta nu trebuie luata ad litteram sau ca o sentinta. O relatie de cuplu este dinamica, este schimbatoare, cu suișuri și coborâșuri, este in primul rând vie, iar aici iși pune amprenta personalitatea fiecarui partener. Nu exista relatie fara certuri, unde tot timpul curge lapte și miere. De cele mai multe ori lucrurile pot reintra pe fagașul normal, daca fiecare partener va face efortul sa iși repete mesajul personal, tehnica dialogului Imago (oglindire, validare, empatizare), adica dorintele, nevoile, așteptarile sale in ceea ce privește respectiva relatie de cuplu. Daca relatia a fost bazata de la inceput pe respect și consideratie fata de partener, monotonia nu-și va face prea des simtita prezenta iar daca va aparea, cei doi parteneri vor gasi impreuna resursele necesare in a o indeparta.

In cazul in care relatia conteaza pentru ei. In functie de gradul de implicare in relatie, de rezonanta emotionala și afectiva, de ceea ce ii leaga, ii unește pe parteneri, de fapt ceea ce i-a adus impreuna in relatie, monotonia poate fi tinuta la distanta. Sunt momente pe parcursul unei relatii când cel mai putin implicat in relatie și cumva invadat de prezenta celuilalt se simte „plictisit” și agasat, simte ca trebuie sa faca ceva și nu ii vine altceva in minte doar cum sa ii comunice partenerului acest lucru, fara ca acesta sa se simta lezat sau ofensat de decizia sau propunerea acestuia. De multe ori este invocat acel „am nevoie de spatiu”, de intimitate, vreau sa fiu singur/a o perioada, dar asta nu inseamna neaparat despartire, ci mai degraba o forma de regasire, de autoanaliza. In astfel de momente, cel prea mult implicat in relatie incepe sa se ingrijoreze, sa gândeasca negativ, sa-și puna intrebarea obsesiva daca a greșit cu ceva, daca nu cumva celalalt partener, nemultumit sau plictisit, nemotivat, vrea sa iasa din relatie sau este deja cu un picior in afara relatiei. Uneori, daca simti ca „nu mai e ca la inceput”, trebuie sa intelegi ca este ceva firesc, normal, natural.

Așa cum noi, ca oameni, ne schimbam și evoluam pe parcursul vietii noastre, și relatia noastra evolueaza și este supusa schimbarii, pentru ca exista o dinamica a relatiei de cuplu. De cele mai multe ori trebuie sa reflectam la noi inșine și atunci ne vom intelege și partenerul. Noi proiectam dorintele noastre pe partener, cautam la celalalt exact ce ne lipsește noua și consideram ca avem atâta nevoie, iar aceasta faza a proiectiilor poate dura luni de zile, uneori chiar ani. Pentru ca totul se rezuma la decizii, e foarte important sa nu luam decizii pripite in ceea ce privește viitorul relatiei noastre. Pot fi multe, chiar foarte multe modalitati de a reaprinde scânteia dragostei sau macar de a tine monotonia la distanta in viata de cuplu, aici tine foarte mult de imaginatia, creativitatea, spontaneitatea, și de ce nu, disponibilitatea la joc și romantismul fiecarui partener in parte. Pentru ca pâna la urma o surpriza placuta facuta partenerului face parte din jocul relatiei de cuplu. Partenerii care se joaca și râd impreuna, glumesc, fac haz de necaz, nu se plictisesc. Iar asta inseamna sa depui eforturi sa iti cunoști foarte bine partenerul, sa știi ce ii face și ce nu ii face placere. Umorul și buna dispozitie, optimismul, atitudinea pozitiva sunt ingredientele unei relatii functionale.

Bilete la film, la meci sau la teatru, spectacole, concerte, trupe favorite, weekend-uri la munte sau la mare, picnicuri in doi sau cu prietenii dragi, city break-uri in orașe romantice, flori, mici cadouri, mici surprize, programarea unei vacante, o cina romantica, șampanie, lumânari, muzica preferata, gatitul in doi, totul face parte din recuzita unei relatii care tine monotonia la distanta. Pentru asta e important sa cunoaștem partenerul, sa-i cunoaștem dorintele, nevoile, așteptarile. (Continuarea in editia urmatoare).