Atentie la intinderi si luxatii!

cover-site-intinderi-luxatiiCe poate fi mai frumos decat o zi insorita de iarna petrecuta pe schiuri sau pe snowboard, in aerul curat de munte, inconjurat de prieteni? Nimic nu poate egala o asemenea zi perfecta, nici macar lenevitul pe o plaja exotica. Atentie, insa! Sporturile de iarna nu sunt cele mai „sigure“ si, daca nu esti atent, poti suferi de intinderi musculare sau de luxatii…

Despre intinderile musculare

Intinderea musculara apare odata cu suprasolicitarea fibrelor musculare. Traumatismul se produce prin contractia brusca si cu forta a muschiului sau cand acesta se intinde mult prea mult. Intinderea musculara apare in timpul activitatilor fizice, cand persoana se intinde, schimba directia de mers sau se opreste brusc. Zona afectata devine dureroasa si se tumefiaza. Recuperarea se face in sase saptamani, cu repaus. Imediat dupa aparitia simptomelor se aplica comprese reci, dar si tratament de specialitate recomandat de medic si fi zioterapie (ultrasunete, laserterapie, electroterapie). Nu este de neglijat nici gimnastica medicala – kinetoterapia care prin exercitii specializate dezvolta forta musculara.

■ Ce este, de fapt, luxatia?

Reprezinta o deplasare a doua extremitati osoase ale unei articulatii, antrenand pierderea contactului normal a doua suprafete articulare. Luxatia este provocata de un soc sau de o miscare fortata. In luxatie incidentul produce o ruptura a capsule articulatiei si unul dintre oase sare de la locul lui prin bresa aparuta in capsula.

■ Cum o recunosti?

Simptomele prezente in luxatie sunt durerea, deformatia articulatiei cu imposibilitatea de miscare. Luxatiile gleznei sunt foarte frecvente si sunt, de obicei, rezultatul „sucirii gleznei”. Produc imediat durere severa, invalidanta. Este necesara  prezentarea la medicul ortoped pentru a readuce suprafetele osoase in contact si a imobiliza articulatia. Neglijarea luxatiilor se transforma intr-o problema cronica. Tratata corespunzator si prompt se vindeca bine, asigurand o intoarcere sigura si in scurt timp la activitate.

■ Masuri de prim-ajutor

Ingrijirea imediata a luxatiilor acute inseamna controlul durerii si limitarea tumefierii tesuturilor moi. Tratamentul de prim-ajutor consta in repausul partii traumatizate,

gheata aplicata indirect pe piele, compresie cu un bandaj elastic purtat tot timpul, inclusiv noaptea.

■ Luxatia genunchiului

Mult mai rara, dar si mai grava, luxatia genunchiului antreneaza o ruptura a tuturor ligamentelor articulatiei, necesitand interventie chirurgicala si imobilizarea membrului inferior timp de aproximativ sase saptamani. Bolnavul poate merge ajutandu-se de bastoane, apoi, la aproximativ doua luni dupa accident, fara sa se sprijine pe piciorul respectiv.

Dr. Mirela Radulescu

Medic specialist, Medicina de familie