Bunele maniere la biblioteca

Biblioteca, anticariatul sau libraria sunt locuri speciale inspre care ne indreptam atunci cand dorim sa ne imbogatim cunostintele intr-un anumit domeniu, sa exploram, sa ne deschidem sufletul, sa experimentam trairi sufletesti, sa avem parte de cunoastere, de intelepciune sau cand pur si simplu vrem sa redactam o lucrare. Arta de a trai frumos in toate imprejurimile vietii e un set de reguli ce trebuie respectat in diferite situatii. Este important sa cunoastem manierele si regulile de buna cuviinta atunci cand ne indreptam catre o astfel de institutie. Respectati linistea celorlalti: intr-o sala de studiu telefoanele nu sunt binevenite altfel, decat daca le-ati setat dinainte pe modul silentios. Daca trebuie sa vorbiti la telefon, este mult mai elegant sa iesiti pe hol decat sa incercati sa purtati convorbirea in soapta. Daca ascultati muzica la casti,

asigurati-va ca volumul este reglat in asa fel incat sa nu ii deranjeze si pe cei din jur. Fiecare biblioteca, librarie sau anticariat are un regulament de functionare. Adresati-va bibliotecarului sau angajatului de la intrare pentru a va lamuri, inca de la inceput, ce este permis si ce nu este permis sa faceti. De cele mai multe ori va este necesar un permis de acces sau legitimatie in cazul bibliotecii care este valabila o anumita perioada de timp. Daca nu va descurcati cu ceva, apelati la angajatii institutiei in cel mai discret si frumos mod posibil. Daca va asezati la o masa unde vreti sa lecturati o carte, pastrati-va lucrurile personale in ordine, astfel incat sa nu ocupe toata masa. Curiozitatea fata de preferintele de lectura ale vecinului este de prost gust si un semn ca nu aveti maniere. Respectati cartile si echipamentele bibliotecii si incercati sa lasati lucrurile asa cum erau cand ati venit.

 

In biblioteca nu se mananca si nu se face zgomot! Daca doriti sa va destindeti, recomandarea expertilor in eticheta este sa iesiti afara si sa va intoarceti mai tarziu. De asemenea, nu vom lasa in urma noastra foi aruncate, pixuri, ambalaje, ci le vom arunca la gunoi. Nu mutam piese de mobilier, scaune, mese, care ar putea perturba lectura si concentrarea celorlalti. O regula importanta privitoare la eticheta cartilor, dar si o dovada de respect fata de carti si fata de biblioteca este sa nu trantim cartile, sa nu facem adnotari, sublinieri sau comentarii in cuprinsul cartilor, cu atat mai urat ar fi sa rupem foi din ele. Luati notite pe un caiet separat sau faceti fotocopii cu telefonul mobil daca va este permis. Daca imprumutati carti, returnati-le la timp!