Ce este imunitatea?

Sistemul imunitar este format dintr-un ansamblu de organe si interacțiuni complexe care implica diferite structuri sau substanțe din organism, printre care amintim globulele albe, maduva spinarii, celulele specializate care se regasesc in anumite organe, substanțe specializate precum factorii de ser sau vasele limfatice. Acesti factori conlucreaza pentru a proteja organismul,  in fața infecțiilor si a bolilor, prin intermediul anticorpilor (imunoglobuline).

Despre imunitatea copiilor

Copiii au o imunitate innascuta, formata dintr-o serie de bariere fizice (piele, mucoase) bariere fizico-chimice (aciditatea sucului gastric), bariere celulare (imunoglobuline, lizozomi) si un bagaj genetic. Acesta reprezinta prima linie de aparare a organismului nostru, insa nu ne asigura protecție completa impotriva tuturor agenților patogeni. Imunitatea dobandita se dezvolta pe parcursul vieții printr-o serie de experiențe si interacțiuni ale organismului cu diversi agenți patogeni. Un sistem imunitar in formare, cum este cel al copiilor, are o vulnerabilitate mai mare la diversi agenți patogeni, motiv pentru care acestia se si confrunta atat de frecvent cu infecții respiratorii. De asemenea, slabirea barierelor de aparare a organismului poate duce la imbolnaviri frecvente.

Cand si cum se formeaza imunitatea copiilor Sistemul imunitar al copiilor (imunitatea innascuta) este funcțional la nastere, insa e imatur. Funcția imunitara a organismului se dezvolta in mod continuu si devine din ce in ce mai complexa, pe masura ce organismul copilului invața sa lupte singur impotriva invadatorilor straini – antigeni.  Numita imunitate adaptativa, aceasta continua sa se dezvolte pana la varsta de 11 – 12 ani.  Imunitatea dobandita poate fi obținuta si modelata prin contactul cu diversi antigeni.

Susținerea sistemului imunitar al copiilor

La sanatatea sistemului imunitar contribuie o serie de factori precum alaptarea, dieta echilibrata si bogata in vitamine si minerale sau miscarea. Mediul in care creste si

se dezvolta copilul este la fel de important. Lipsa stresului, linistea, dragostea si ințelegerea aratata de parinți sunt esențiale in sanatatea celor mici. Copiii pot fi insa protejați si prin imunizare, cu ajutorul  vitaminelor. Un ingredient util in susținerea imunitații este Vitamina C, cunoscuta ca fiind un antioxidant puternic, aceasta protejeaza organismul prin anihilarea radicalilor liberi, fiind benefica in stari de stres, astenie, efort fizic si intelectual. Vitamina C stimuleaza producerea de celule albe – componența vitala pentru sistemul imunitar. Celulele sanguine albe, localizeaza  si distrug bacteriile straine si virusii care intra in organism. Vitamina C ajuta la regenerarea vitaminei E – un alt antioxidant eficient. Severitatea infecțiilor la raceala, gripa, febra si la nivelul cailor respiratorii, poate fi redusa cu ajutorul vitaminei C.