Ce probleme pot aparea in timpul verii?

cover site ce probleme pot aparea2Perioada verii este una deosebit de importanta pentru organismul uman datorita modificarilor care se petrec, organismul adaptandu-se la temperaturile destul de ridicate.

Infectiile tractului urinar (ITU)

Tractul urinar normal este steril si foarte rezistent la colonizarea bacteriana. Totusi, infectiile tractului urinar (ITU) sunt cele mai frecvente infectii bacteriene la toate grupele de varsta.

Infectiile urinare se clasifica in infectii urinare ale tractului inferior (uretrite, cistite si prostatite) si infectii ale tractului superior (pielonefrite acute, abcese renale), dobandite in spital in urma cateterizarii sau dobandite in comunitatate. Exista multe microorganisme care pot infecta tractul urinar, dar cele mai frecvente sunt: Escherichia coli (80% din cazuri), Proteus, Klebsiella, Enterobacter si altii. Disuria (senzatia de mictiune dureroasa) poate fi cauzata de Ureaplasma urealiticum sau, intr-o proportie mica, de infectia cu Chlamydia. Se considera o infectie a tractului urinar din punct de vedere microbiologic atunci cand se detecteaza microorganisme patogene in urina, uretra, vezia urinara, rinichi sau prostata. Exista infectii recurente cu aceeasi tulpina care survin in decurs de doua saptamâni de la oprirea terapiei sau cu tulpini diferite. Pacientii care au disurie, mictiuni frecvente si imperioase si durere suprapubiana au de obicei cistita. Diagosticul de infectie urinara se poate stabili prin prezenta simptomelor si examenelor de laborator, dar in cazul unei paciente cu antecedente de cistita, diagnosticul este posibil in cazul unui nou episod de infectie urinara. Se recomanda masuri medicamentoase (antibioterapie) si nemedicamentoase (consum crescute de lichide, daca nu este contraindicat) cu scopul de a ameliora simptomatologia, de a steriliza urina si de a preveni recidivele.

Otitele

Acestea sunt infectii bacteriene sau virale ale canalului auditiv extern si intern si pot fi localizate sau difuze, afectand intregul canal auditiv (extern, mediu, intern). Apar frecvent in urma unor infectii acute ale tractului respirator superior. Simptome: prurit, durere, secretie urat mirositoare, o reducere a auzului (din cauza dopurilor de ceara), febra, varsaturi si diaree (in special la copiii mici). Netratate corespunzator, otitele pot avea complicatii grave: se pot croniciza, mastoidita acuta, otoscleroza. Recomandari: prudenta la frecventarea piscinelor, evitarea administrarii locale de diverse leacuri sau introducerea de obiecte ascutite, taioase in ureche fara a consulta specialistul.

Candidozele

Sunt infectii micotice, acute, subacute, mai rar cronice, cu localizare pe piele, unghii sau pe mucoase. Candida albicans este un saprofit normal pentru tubul digestiv si cavitatea vaginala la femei si este prezenta la 30% din oameni si in cavitatea bucala. Devine patogena in cazul inmultirii excesive prin perturbarea echilibrului local din cauza tratamentelor prelungite cu antibiotice, anticonceptionale, cortizoni. Simptome:  mici leziuni insotite de depozite alb cremoase, uneori cu prurit si senzatie de arsuri. Tratament: eliminarea factorilor favorizanti, tratament local medicamentos si sistemic.

Ce sunt micozele?

Ciuperci patogene care produc infectii superficiale ale pielii. Acestea utilizeaza pentru nutritia proprie keratina umana, astfel se explica de ce afecteaza tegumentul si anexele sale cornoase, dar niciodata mucoasele. Afectarea directa a unghiilor poarta numele de onicomicoza. |n functie de localizarea lor exista micoze interdigitale, plantare, pe corp.

Masuri de preventie: o buna igiena, purtarea sosetelor de bumbac si incaltmintea comoda, folosirea trusei personale de manichiura/pedichiura. Cel mai indicat este consultul unui specialist la aparitia unor astfel de modificari ale tegumentelor.

Dr. Nicoleta Dumea,

Medic specialist medicina de familie

Anima Victoriei