Ce stii despre hepatita?

cover-site-hepatitaHepatita este o boala infectioasa cu un procent foarte ridicat de transmitere. Principala cauza a hepatitelor o reprezinta infectia virala – infectie produsa de virusuri. Virusul hepatitic ataca si distruge, intr-o masura mai mica sau mai mare, celulele hepatice ceea ce duce la o functionare defectuoasa a fi catului – o insufi cienta hepatica. Exista mai multe tipuri de hepatita, denumita in functie de tipul de virus care o declanseaza: de tip A, de tip B, de tip C, de tip D, de tip E, de tip G. Cele mai raspandite tipuri de hepatita sunt A, B si C.

Hepatita de tip A

„Boala mainilor murdare” se transmite prin contact personal si prin alimente si apa contaminate. Infectia cu virusul hepatitic A creeaza imunitate – dupa ce organismul se vindeca de hepatita A, dezvolta anticorpi care il pot proteja de viitoare infectii cu virusul hepatitic A pentru toata viata. Cea mai buna metoda de prevenire a hepatitei de tip A este vaccinarea. Alte modalitati de prevenire sunt: spalarea mainilor cu apa si sapun dupa fi ecare utilizare a WC-ului, inainte si dupa prepararea si mancarea alimentelor sau dupa schimbarea scutecelor; evitarea mancarurilor insuficient gatite; folosirea prezervativelor.

 

Hepatita de tip B

Se transmite prin schimbul de fl uide ale corpului si prin contactul mucoaselor sau tegumentelor lezate ale organismului cu fl uide infectate. Hepatita B are o probabilitate de transmitere de la mama la fat de 100%, daca femeia se infecteaza in primul trimestru de sarcina. Virusul hepatitei B poate fi transmis si prin alaptare. In cazul in care organismul poate elimina infectia cu virusul hepatitic B, se instaleaza o imunitate – persoanele sunt protejate de viitoare infectii cu virusul hepatitic B pe o perioada indelungata, uneori pentru toata viata. Cea mai buna metoda deprevenire a hepatitei B este vaccinarea.

Alte modalitati de prevenire sunt: utilizarea prezervativelor; administrarea imunoglobulinei antihepatita B (HBIG) nou-nascutilor din mame infectate si vaccinarea acestora la 12 ore dupa nastere; folosirea seringilor de unica folosinta; evitarea folosirii in comun a aparatelor de ras, periutelor de dinti, forfecutelor pentru manichiura, briciurilor, precum si a prosoapelor; evitarea, pentru tatuaje sau piercing, a locatiilor neigienice.

Hepatita de tip C

Se transmite prin fluide contaminate ale corpului – transfuzii de sange, seringi sau alte instrumente contaminate, contacte sexuale neprotejate cu persoane infectate. Hepatita de tip C se poate transmite de la mama la fat. Nu exista vaccin pentru hepatita C! Modalitatile de prevenire a infectiei cu virusul hepatitei C constau, in principal, in aplicarea unor masuri stricte de igiena personala si de sanatate. De asemenea, trebuie utilizat prezervativul, seringile de unica folosinta; evitata folosirea in comun a instrumentelor care ar putea avea sange pe ele – aparate de ras, periute de dinti; evitata efectuarea tatuajelor sau piercingului in locatii neigienice.