Ceaiurile ne vin in ajutor

coverDupa apa, ceaiul este cea mai consumata bautura din lume. Este benefic, si se gaseste intr-o gama variata de arome si gusturi!

Desi termenul de ceai este extins si asupra infuziilor din plante medicinale, in mod traditional, denumirea de ceai se atribuie infuziei obtinute din planta Camellia sinensis – arborele de ceai. Originea sa este de undeva din sud-estul Asiei. Arborele de ceai poate atinge noua metri inaltime si printre componentii chimici pe care ii contine amintim: cafeina (un alcaloid ce in cantitati mari e toxic, in cantitati mici e stimulant), taninuul (substanta astringenta care da taria ceaiului) si uleiurile esentiale (volatile).

Provenind din frunzele aceleiasi plante, prin diferite metode de preparare, prelucrare si aromare si prin cultivarea in mai multe zone, pot exista pana la 2000 de tipuri de ceai.

Ceaiul alb se produce din frunzele tinere, nedeschise inca, acoperite cu un puf argintiu sau perisori argintii.

Ceaiul verde este preparat astfel incat sa-si pastreze proprietatile curative, conservand substantele naturale si active din frunzele proaspete.

Ceaiul oolong este undeva intre ceaiul negru si cel verde si este produs din frunzele mai mari si mai mature.

Ceaiul negru este realizat cand procesul de fermentatie este lasat pana la capat, conferindu-i aroma specifica.

Ceaiurile din plante (tizanele) reprezinta o adevarata stiinta, ale carei beneficii au fost testate si confirmate inca din Antichitate.

Medicina traditionala chineza numara 500 de plante medicinale, iar cea indiana 2500. Asadar, beneficii cu carul!

RevistaPunkt_1-36_Preview-4