Cele mai frecvente afectiuni cardiovasculare

Inima se „imbolnaveste” atunci cand arterele se infunda – ateroscleroza, cand nu mai poate pompa suficient sange – cardiomiopatie ischemica sau cand bate neregulat – aritmie. Factorii de risc sunt varsta, sexul, istoricul familial. In general, bolile cardiovasculare sunt mai frecvente la barbati decat la femei, dar dupa menopauza si femeile sunt aproape la fel de mult expuse afectiunilor cardiace. Factori de protectie: HDL colesterol – asa numitul „colesterol bun” si miscarea fizica.

Aritmiile

Inima bate cu o frecventa de 60 – 100 batai/ minut. Cand inima bate mai repede, dar regulat, vorbim despre tahicardie.  Cand bataia inimii apare mai repede decat ritmul obisnuit, se resimte ca o bataie puternica si este urmata de o pauza, vorbim despre extrasistola, iar bataile complet haotice, fara regularitate, exprima o fibrilatie (exista riscul de oprire a inimii, fiind necesare masuri de reanimare – masaj cardiac, respiratie artificiala sau defibrilare). Ateroscleroza inseamna ingrosarea si infundarea arterelor inimii. Infarctul miocardic survine atunci cand inima nu mai e alimentata cu sange, din cauza blocajelor de pe arterele coronariene. Primele semne: durerile sau presiunea in piept, o apasare in dreptul gatului, bratului sau maxilarului, stari de greata, indigestie, arsuri la stomac, oboseala si anxietate, dificultati de respiratie, batai neregulate sau rapide ale inimii. Femeile nu resimt intotdeauna durere in piept, in caz de infarct, ci, mai degraba, stari de greata, pierderea poftei de mancare, stari de slabiciune si tuse. Insuficienta cardiaca apare atunci cand muschiul inimii nu mai pompeaza cantitatea de sange necesara organismului. Inima nu se opreste, dar nu mai lucreaza la capacitate maxima si incepe sa creasca in dimensiuni. Poate conduce la accident vascular, infarct si embolism pulmonar.

 

Ai grija de inima ta!

  • Renunta la fumat.
  • Efectueaza analizele uzuale in fiecare an.
  • Consulta un cardiolog daca ai si alte suferinte: diabet, obezitate, antecedente familiale de cardiopatie ischemica.
  • Adopta un regim de viata sanatos: multa miscare, un regim alimentar corespunzator, fara exces de zahar, grasimi, sare, alcool.
  • Zambeste, odihneste-te si nu te supara inutil!