Cele mai frecvente afectiuni digestive

Digestia alimentelor incepe inca din cavitatea bucala, unde prin masticatie, cu ajutorul dintilor și salivei, hrana este maruntita și transformata in așa numitul „bol alimentar”. Acesta este impins cu ajutorul limbii in faringe și de aici va ajunge in stomac unde va suferi alte transformari enzimatice. Digestia inseamna de fapt transformarea alimentelor – substante nutritive complexe, in substante simple, cu molecula mica, astfel incât sa se poata absorbi și sa fie preluate de circulatia sanguine sau limfatica. Pe aceasta

cale, sub actiunea unor acizi gastrici din stomac, sau enzime de la nivelul pancreasului, nutrientii sunt conduși catre ficat. Aici, la nivelul celui mai mare organ din corpul uman, o adevarata uzina, nutrientii se transforma in energie, care este distribuita catre celelalte organe. In alcatuirea sistemului digestiv intra deci, cavitatea bucala, faringele, esofagul, stomacul, intestinul subtire, glandele anexe și intestin gros. Oricare din aceste segmente ce intervin intr-un fel sau altul se pot imbolnavi și sa apara probleme de sanatate.

 

Cele mai frecvente afectiuni ale  sistemului digestive

 

 Stomatita – manifestare: virus herpetic sau afte bucale. Stomatita herpetica poate fi transmisa prin intermediul sarutului, al utilizarii comune de alimente sau pahare, tacâmuri sau altele. Stomatita aftoasa nu este contagioasa.

 Halena – respiratia urât mirositoare; poate fi provocata de obiceiurile alimentare nesanatoase.

 Sughitul – apare de regula când stomacul este prea plin,dupa mese copioase și consistente.

 Ulcerul – la nivelul duodenului sau stomacului; infectia cu bacteria Heliobacter Pylori este un motiv frecvent al acestei afectiuni.

 Gastrita – poate sa apara prin hiperaciditate cauzata de fumat excesiv, consum de alcool, stress.

 Infectii gastro-intestinale – diaree, insotita uneori de sângerare, voma, febra, crampe abdominale, dureri musculare și de cap.

 Boala Chron – inflamare cronica a intestinului.

 Steatoza hepatica sau ficatul gras – apare pe fondul unui consum mare de alcool sau datorat unei hiperlipidemii (colesterol crescut, medicamente, infectii virale, boli metabolice, sarcina).