Cum sa previi osteoporoza?

cum-sa-previi-osteoporozaScheletul unui adult este format din aproximativ 206 oase unite intre ele prin articulatii. Sistemul osos este structura de rezistenta a corpului, facand posibila miscarea si protejeazand organele de socuri.

Dupa 40 de ani incepe treptat degenerarea sistemului osos, iar odata cu instalarea menopauzei, ca urmare a lipsei estrogenului, se produce deteriorarea tesutului osos, ceea ce duce la fragilitate osoasa, osteoporoza si risc major de fracturi. Ereditatea influenteaza intr-o anumita masura acest proces, dar stilul de viata – activitatea fizica, alimentatia, fumatul, alcoolul – are un impact covarsitor asupra lui. Cum putem opri declinul? Majoritatea abordarilor se bazeaza pe suplimentarea de calciu. Dar calciul singur nu poate impiedica pierderile de masa osoasa, el are nevoie si de alti nutrienti, cum ar fi si vitamina D3.

Cum actioneaza calciul si vitamina D3?

Calciul si Vitamina D sunt buni prieteni, cand vine vorba despre sanatatea oaselor.

Calciul: este cel mai abundent mineral din corpul uman, crucial pentru sanatatea oaselor si a dintilor. Contribuie si la un metabolism energetic normal si are un rol important in diviziunea celulara. Vitamina D: o substanta liposolubila esentiala pentru mentinerea unor oase puternice. Intervine in absorbtia intestinala a calciului si a fosforului si ajuta la fixarea calciului in oase. Mentinerea calciului in limite normale depinde de prezenta vitaminei D.

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza face ca oasele sa fie fragile si, prin urmare, usor fracturabile. Intrucat boala nu prezinta simptome, este posibil sa nu stii ca oasele tale au devenit fragile decat atunci cand iti fracturezi unul! Un os fracturat poate genera o dizabilitate fizica, dureri puternice sau chiar nevoia de insotire medicala permanenta. Mai mult, poate face ca activitatile zilnice sa fie un chin fara ajutor.

Care sunt efectele osteoporozei?

Osteoporoza afecteaza toate oasele corpului, dar cu precadere oasele soldului, ale incheieturilor sau ale coloanei vertebrale, care ajunge sa se deformeze. Osteoporoza la nivelul coloanei vertebrale poate cauza probleme grave femeilor. O fractura in aceasta zona poate fi cauzata de activitati pe care le facem zi de zi, cum ar fi urcatul scarilor, ridicatul unor obiecte sau aplecatul inainte.