Fericire in doi

fericireRelatiile de cuplu sunt din ce in ce mai zguduite in vremurile acestea in care totul se intampla superficial si pe repede inainte.

Devine, deci, din ce in ce mai greu sa ai o relatie frumoasa, armonioasa, bazata pe sentimente puternice, interese comune, respect, daruire, implicare, fidelitate si asa mai departe. Sigur, iubirea perfecta nu exista, dar ce provocare minunata ar fi sa incercam sa o construim in loc sa ne luam jucariile si sa plecam ori de cate ori ceva nu functioneaza perfect in relatia noastra. Alfred Adler, renumitul psiholog austriac prezenta intr-un Jurnal de psihologie Individuala, cateva reguli pentru a atinge diada perfecta a iubirii. El credea ca secretul relatiilor fericite este dat de egalitatea intre parteneri. Scopul psihologiei de cuplu adleriene era sa ajute cuplul sa invete sa se priveasca de pe pozitii de egalitate, sa gaseasca modalitati de cooperare bazate pe respect reciproc. Iata care erau regulile de aur emise de Adler. Speram sa va inspire si sa va ajute in relatia voastra de cuplu.dintre parteneri este pe val, iar celalalt este doborat. Asta nu inseamna sa profiti de pozitia inferioara a celuilalt pentru a te simti tu cel puternic. O relatie puternica inseamna sustinere reciproca, incredere in celalalt si trecerea tuturor greutatilor impreuna.

Nimeni nu e perfect

„Nu te astepta la o perfectiune imposibila in celalalt, de care tu insuti esti incapabil; iubeste o femeie si nu un inger, iubeste un barbat si nu un inorog.”Se intampla, mai ales in cazul femeilor, sa-si puna partenerul pe un piedestal. In felul acesta, usor-usor, realitatea se blureaza si ele isi fabrica o alta realitate, cu un partener ideal, probabil cel din visele lor din copilarie. Intre timp, valul se da la o parte si descopera un partener care este departe de a fi perfect. Si atunci incep certurile, reprosurile si nemultumirile. Sau, de multe ori avem pretentii absurde de la partenerii nostri fara a ne vedea cat de imperfecti suntem noi. Ne dorim sa intruneasca o mie si una de calitati, dar suntem atat de ingaduitori cu defectele noastre. In loc sa vanezi neajunsurile partenerului, mai bine ti-ai intoarce atentia spre tine si ai incerca sa repari ce nu functioneaza la tine. In felul acesta mergi intr-o directie constructiva.

Impreuna suntem unul sau doi?

Impreuna suntem NOI

„Nu va ganditi la voi ca la unul sau la doi: ganditi-va la voi ca la o relatie, ca la un vis comun. ”

De multe ori, oamenii considera ca daca sunt intr-un cuplu, trebuie sa fie ca unul. Este un deziderat minunat, atata timp cat nu uita de ei insisi. Pentru ca un cuplu sa functioneze ca un tot unitar, cei doi parteneri trebuie sa nu se uite pe ei insisi. Sunt doi indivizi cu personalitati si dorinte proprii pe care-i uneste un obiectiv: relatia de cuplu. In momentele tensionate nu trebuie sa se puna accent pe nevoile personale, ci pe nevoile relatiei de cuplu. Asta inseamna puterea de a fi flexibil, tolerant.

Dragostea, la schimb

„Nu primi fara sa oferi, si nu oferi fara sa primesti, in dragoste.”

Nu lasa sa se creeze un dezechilibru in relatie. Daca unul primeste mai mult decat ofera celalalt, deja s-a instalat o inegalitate. Aminteste-ti principiul fundamental al relatiei, egalitatea dintre parteneri. Multe femei, in dorinta lor imensa ca totul sa fie bine, fac mai mult decat partenerii lor pentru relatie. Ele fac pe plac partenerilor si copiilor, uitand de sine. Mesajul pe care il transmit, de fapt, este: eu nu contez. Voi sunteti mult  mai importanti decat mine.

Atractie fizica + inca ceva

„Nu-ti alege partenerul care nu se potriveste fizic cu tine, dar nici nu risca sa il alegi doar dupa infatisare. „

Trebuie sa existe o armonie in tot, inclusiv in latura fizica, fara a o lasa, insa, sa dicteze.

Rezolvam totul impreuna

„Nu esua in cooperarea pe toate planurile cu partenerul; sarcinile casniciei sunt sarcini comune ale ambilor parteneri; relatia cu familia, cu prietenii, cu socrii, treburile casnice, a fi in lume impreuna cu ceilalti. „

De multe ori suntem tentati sa impartim sarcinile in felul acesta: tu cu ai tai, eu cu ai mei. Dar familia este o sarcina comuna a cuplului, deci socrii nu trebuie tratati separat. La fel si cu prietenii, ei trebuie sa devina prieteni comuni ai cuplului.