Intrebari & Raspunsuri – iunie – august 2018

In ultimii ani in fi ecare vara sufar de alergii solare. Cum m-as putea proteja?

 

Alergiile solare sunt reactii de raspuns ale sistemului imunitar, cauzate de radiatii solare (UVA si UVB), manifestându-se prin urticarie, roseata si pustule. Aparitia este sezoniera, asadar puteti recurge la câteva masuri de preventie: – evitarea expunerii la soare, mai ales in intervalele orare la care disconfortul termic este resimtit puternic (12:00 – 18:00); – utilizarea lotiunilor cu fi ltre minerale pentru pielea sensibila de protectia UVA (cuantifi cabil prin PPD >3) si UVB (cuantifi cabil prin SPF 50 +): AVENE, BIODERMA, LA ROCHE POSAY, VICHY. Aplicarea se face cu 15-20 minute inainte de expunere si se repeta la doua ore;

– imbracamintea trebuie sa fi e lejera, mai larga, din fi bre naturale, in nuante deschise; – purtarea palariilor cu boruri largi si a ochelarilor de soare ; – hidratarea corespunzatoare (30 ml/kg corp de lichide); In episoadele acute, se pot administra antihistaminice de zi atât oral si topic (Claritine, Aerius, Fenistil Gel) si este recomandata utilizarea apei termale.

 

Multa lume m-ar invidia, dar eu nu sunt multumita. Cum as putea sa cresc in greutate, dar intr-un mod sanatos?

Va sugerez sa faceti un set de analize recomandate de medicul endocrinolog, in vederea stabilirii concentratiilor de hormoni, dar si o vizita la medicul nutritionist  pentru o perspectiva mai detaliata a metabolismului, biochimiei si anabolismul organismului. Nutritionistul alege pe baza acestor investigatii un regim unic, propriu, corect dozat in proteine si carbohidrati, pentru a-ti dezvolta masa musculara. Este de dorit ca aceasta crestere in greutate sa fi e defi nita prin cresterea masei musculare, de aceea recomand si urmarea unui antrenament de forta sub atenta supraveghere a unui specialist.

 

Cum as putea incetini aparitia si mai multor riduri?

Tenul imbatrânit poate sa fie rezultatul expunerii la actiunea agresiva a factorilor externi (radiatiile solare, poluarea, utilizarea machiajului in exces), dar si interni (deficit de vitamine si minerale, dereglari hormonale, alimentatie necorespunzatoare). Va recomand un screening metabolic si analize biochimice pentru a stabili aportul optim de vitamine si minerale si un consult la dermatolog pentru a vi se indica tipul de creme pe care le puteti folosi in functie de tipul de ten. In ceea ce priveste cremele, alegeti-le pe acelea care contin extracte de catina, sursa de vitamina A , C si E cu rol antioxidant, acid hialuronic cu rol de promotor al absorbtiei, ajutând apa sa ajunga in profunzimea straturilor pielii. Alimentatia nu trebuie neglijata, trebuie crescut aportul de acizi grasi omega 9 (ulei de in, ulei de cânepa, ulei de cocos, ulei de luminita noptii), vitamine si minerale din fructe si legume proaspete, carne slaba, orez, iaurt si cereale integrale.

 

Vara sunt frecvente  toxiinfectiile alimentare.  Cum le pot evita?

Toxiinfectiile alimentare sunt cel mai adesea de scurta durata (pâna in cinci zile). Majoritatea au o cauza infectioasa, iar simptomele (scaune moi sau apoase, stare de frison – usor febrila, crampe abdominale) dispar treptat, fiind usor  de combatut, daca se respecta câteva reguli: – evitarea consumului de alimente perisabile, usor alterabile (peste, fructe de mare, produse de fast food si inghetata – unele din cele mai propice medii de dezvoltarea a culturilor de E.coli si Salmonella) sau a caror provienta nu ne este cunoscuta; – pastrarea la frigider (sub 4 grade Celsius) a alimentelor (carne, brânzeturi, lactate); – spalarea corecta a mâinilor cu apa si sapun inainte de fiecare masa; – spalarea atenta a fructelor si legumelor; – evitarea consumului de lactate nepasteurizate; – folosirea apei potabile pentru prepararea alimentelor; – prelucrarea corecta (termic) a alimentelor, consumul imediat al alimentelor si evitarea contactului prelungit intre alimentele neprelucrate si cele gatite. In faza acuta, trebuie sa va asigurati ca beti cel putin doi litri de lichide, ca aveti un regim mai uscat (orez, morcovi, carne slaba, urda degresata) si ca evitati consumul de fructe zemoase sau al sucurilor din fructe si bauturilor carbogazoase. Daca simptomele se manifesta mai mult de cinci zile, se impune vizita la medicul gastroenterolog