La restaurant

O cina romantica la restaurant sau o intalnire in cafenea impune reguli de bun-simt de la care nu este permisa nicio abatere. Codul bunelor maniere ne invata cum sa evitam greselile. Tinuta trebuie adaptata la pretentiile restaurantului, dar e bine sa tinem cont si de ocazia cu care am fost invitati, precum si de modul in care se vor imbraca ceilalti comeseni. Cand incepem sa mancam, ne asezam confortabil, apropiindu-ne de masa, pentru a nu ne pune servetul pe genunchi. Il folosim doar pentru a ne sterge buzele, la nevoie, si nu-l impaturim frumos la sfarsit. Servitul la masa intra in atributiile chelnerului, care le da intotdeauna intaietate doamnelor. Daca, in lipsa acestuia, barbatul toarna vin in pahare, nu pune sticla pe masa, ci in frapiera. Masa ia sfarsit numai la dorinta doamnei care va insoteste. Chemati discret chelnerul, pentru a achita nota de plata. Verificati-o cu o privire, caci aveti dreptul sa corectati greselile flagrante. Daca se iveste o problema, o rezolvati simplu, cerand lamuriri chelnerului. Veti apela la patron numai daca este absolut nevoie. La plecare, barbatul isi ajuta partenera sa se ridice, tragandu-i scaunul. La garderoba, prima care se imbraca este doamna. Garderobiera nu intervine si nici doamna nu-l ajuta pe domn sa-si puna paltonul sau fularul. Femeia intra prima intr-un magazin, intr-o cladire, intr-o casa, in vizita, dar niciodata intr-un restaurant. Primul care trebuie sa intre este barbatul, deoarece se considera ca restaurantul este un teritoriu nefamiliar si un gentleman trebuie sa isi protejeze partenera. In vreme ce barbatii trebuie sa isi dea jos palaria imediat ce intra in restaurant, femeile nu sunt obligate sa faca acest lucru, daca poarta palarii. Daca iesi cu mai multe persoane si vezi ca isi aleg ceva simplu de mancare, trebuie sa iti comanzi un fel asemanator, pentru ca celelalte persoane sa nu astepte sa termini tu de mancat.  Nu vorbi sau rade tare, pentru a nu-i deranja pe ceilalti. Odata ce incepi sa mananci, nu trebuie sa lasi tacamurile pe masa, ci pe farfurie.

Cand iei o pauza intre inghitituri, furculita si cutitul trebuie sa fie asezate in X pe farfurie. Astfel, chelnerul va sti ca nu ai terminat inca de mancat. La final, furculita si cutitul se asaza impreuna pe diagonala farfuriei, de la stanga sus spre dreapta jos. Sunt si cateva reguli de bune maniere la masa care par evidente, insa multi le ignora: taie bucatele mici, nu vorbi cu gura plina, termina de mestecat inainte de a servi din bautura si nu tine coatele pe masa. Daca ai mai multe randuri de tacamuri si masa este aranjata corect , ele se folosesc intotdeauna dinspre exterior spre interior, in ordinea felurilor. Puiul si pizza se pot manca cu mana doar daca esti la un gratar sau la o intrunire informala. In rest, se folosesc tacamurile. Nu iti pune telefonul mobil pe masa si, evident, nu intra pe internet ca sa iti verifici e-mailurile si mesajele cand esti la masa cu cineva. Multumeste intotdeauna cand esti servit sau servita cu un fel de mancare sau bautura.