Prima raceala a bebelusului!

Mai intai trebuie sa recunoastem semnele de debut: cel mic are febra, stranuta, ii curge nasucul, tuseste, este apatic si plange, n-are pofta de mancare.

Ce este de facut?

O prima masura consta in combaterea febrei: administrarea de antitermice atunci cand cel mic are o temperatura mai mare de 38 de grade (masurata intrarectal). Regimul alimentar trebuie sa contina multe lichide: ceai, apa. O baie de aburi  va ajuta bebelusul sa respire. In cele mai multe cazuri, racelile bebelusului trec de la sine in cinci – sapte zile. Nu te speria de tusea lui! Chiar daca pare deranjanta, tusea va ajuta copilul sa curete mucusul din caile respiratorii. Tusea nu ar trebui sa ingrijoreze atat timp cat bebelusul se hraneste si respira normal. Antitermicele indicate pana la trei luni de viata sunt cele pe baza de paracetamol sirop. Peste trei luni, se pot folosi si siropurile pe baza de ibuprofen (administrarea se face dupa masa bebelusului, ca sa nu irite mucoasa

stomacului). Mucozitatile nazale se curata cu apa de mare si ser fiziologic; se vor folosi pompite speciale, sau batiste ale copilului, care ulterior se dezinfecteaza. Daca se vor folosi picaturi de nas, obligatoriu se va curata nasul si se vor aspira secretiile inainte. Complicatiile racelilor pot fi bronsiolitele, otitele, pneumoniile.

Cum sa ferim micutul de raceli?

Alimentatia la san este unul dintre cei mai buni factori de protectie, care confera un bun scut imunitar. Calirea organismului bebelusului prin scoaterea la aer de la varsta de doua saptamani vara, si dupa o luna, iarna poate fi o metoda eficienta de sporire a imunitatii celui mic. Plimbarea la aer este  gradata, de la 30 de minute, la doua – trei ore. Membrii familiei si prietenii trebuie sa se spele pe maini inainte de a lua copilul in brate. Pe cat posibil, amanati vizitele adultilor si copiilor raciti in casa in care locuiti cu bebelusul vostru! Racelile fiind generate de virusi, si nu bacterii, antibioticele sunt prescrise doar pentru complicatiile racelilor! Antibioticul se administreaza doar la indicatia medicului!

 

Cand ne alarmam? Daca febra persista peste trei zile in conditiile administrarii antitermicelor prescrise de medici sau daca apar varsaturi si diaree.