Raceala si gripa, cum le venim de hac?

De multe ori, gripa este confundata cu raceala. Si viceversa. Au ceva in comun, cum ar fi tusea si faptul ca sunt afecțiuni determinate de virusuri, dar se deosebesc atat in ceea ce priveste debutul, durata bolii, manifestarile, cat si simptomatologia. Ambele mai au in comun si transmiterea pe calea aerului prin stranut sau tuse, prin secreții nazale si prin suprafețe contaminate.

Deosebirile celor doua afecțiuni

Gripa debuteaza brusc, cu sindrom febril – temperatura crescuta 38 – 40 grade Celsius la care se adauga dureri musculare, oboseala, tuse, frisoane si transpirații. Raceala poate sa dureze intre una si trei saptamani, in timp ce gripa dureaza aproximativ sapte zile. Raceala are un debut gradual, cu crestere in intensitatea manifestarilor, fara episoade febrile. Tabloul simptomatologic este completat de stranut, congestie nazala, rinoree, durere in gat si tuse. O alta modalitate de a diferenția cele doua afecțiuni este gradul de afectare a organelor. Astfel, raceala se limiteaza la nas si gat, pe cand in cazul gripei se ajunge pana la nivelul plamanilor. De aceea este important sa le tratam corect, pentru a nu ajunge la complicații grave, chiar si pneumonie.

 

Complicațiile racelii Desi este considerata o afecțiune banala, raceala incorect tratata, sau neglijata, poate duce la complicații serioase precum:  crize de astm, sinuzite, otite, care pot complica starea generala a bolnavului, dar si schema de tratament, ajungandu-se la antibioticoterapie.

Complicațiile gripei

De regula, gripa imbraca o forma moderata de afectare, exista insa si cazuri cand se poate manifesta sub o forma deosebit de severa, punand uneori sub amenințare chiar viața. Aceasta depinde de virulența virusurilor, de tulpinile incriminate si rezistența pe care o pot avea fața de antivirale, dar si de starea imunologica a pacienului. Exista cateva categorii speciale de pacienți care pot fi mai grav afectați de gripa si, la care, de multe ori apar complicații.

Categoriile cu risc crescut la complicațiile gripei:

  • Copilul mic, pana la doi ani de viața
  • Gravidele
  • Proaspetele mame (lauzele)
  • Varstnicii (peste 65 de ani)
  • Pacienți cu imunitate scazuta (infectați HIV/SIDA sau cei aflați sub tratament cortizonic).

Persoanele cu multiple comorbiditați (multiple afecțiuni cronice) sunt de asemenea susceptibili intr-o mare masura complicațiilor generate de gripa, daca sufera de:

  • Diabet zaharat
  • Astm bronsic
  • Cardiopatie ischiemica
  • Afecțiuni hepatice sau renale.

Complicațiile gripei sunt diferitele infecții ale urechii si sinusurilor, dar cea mai grava este pneumonia. Alte complicații grave, provocate de gripa: miocardita, encefalita, insuficiența renala, insuficiența respiratorie. De aceea este foarte important sa recunoastem semnele gripei si sa acționam rapid si in consecința. Desigur, prima masura este vizita la medic, insa este bine de stiut ca  experții de la Centrul de Prevenire si Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii sunt de parere ca femeile insarcinate sau persoanele cu afecțiuni preexistente nu au nevoie de permisiune speciala sau consimțamantul scris de la medicul de familie pentru vaccinarea  impotriva gripei. In general, pentru toate categoriile persoanelor aflate la risc este recomandat sa se adreseze cat mai repede medicului curant

pentru inițierea tratamentului contra gripei cat mai curand posibil – tratamentul are cea mai mare eficiența daca este aplicat in primele doua zile de la debutul bolii. Vaccinul antigripal este bine sa fie facut, mai cu seama de catre categoriile aflate la risc, dar este o masura de prevenție si nu face parte din tratamentul gripei. Tratamentul medicamentos trebuie instituit de catre medic, mai ales in cazul gripei, unde este nevoie si de o schema de tratament cu antibiotic.

 

De asemenea, se vor folosi decongestionante nazale sub forma de picaturi sau spray-uri, antiinflamatorii, diverse soluții sau comprimate cu paracetamol, soluții revulsive pentru frecții. Nu neglija suplimentele alimentare si nici complexele de vitamine. Cu un bun efect in raceala puteți apela la inhalații, aerosoli, bai calduțe, chiar fierbinți si uleiuri esențiale.