Sarbatori si traditii populare in lunile aprilie si mai

sarbatori-traditii-aprilie-maiUrmeaza doua luni de primavara cu motive de sarbatoare. Iata ce trebuie sa stii daca vrei sa nu-ti scape niciun motiv de petrecut alaturi de cei dragi!

Incepem acest articol prin face o erata: asadar, Saptamana Patimilor anul acesta este intre 1 aprilie (Floriile) si 7 aprilie. Pe 8 aprilie (duminica) toti credinciosii ortodocsi celebreaza Invierea Domnului. Pastele catolic este sarbatorit inainte, pe 1 aprilie. Pe 13 aprilie anul acesta si in fiecare vinere din Saptamana luminata Biserica Ortodoxa sarbatoreste Izvorul Tamaduirii. Acesta este un praznic inchinat Maicii Domnului ce este menit sa arate rolul fecioarei Maria in mantuirea oamenilor. Numele de Izvorul Tamaduirii  aminteste de o serie de vindecari ce au avut loc intr-un mod miraculos la un izvor aflat in apropierea Constantinopolului. Pe 23 aprilie crestinii ortodocsi il celebreaza pe Sfantul Mucenic Gheorghe. Acesta este unul dintre cei mai cunoscuti si mai iubiti dintre sfinti, iar imaginea sa este asociata cu vitejia nemarginita si credinta in biserica ortodoxa pana la sacrificiul suprem. Sfantul Mare Mucenic Gheorghe s-a nascut in Cappadocia (Turcia) intr-o familie crestina de origine greaca si a trait in timpul domniei imparatului Diocletian. S-a inrolat in armata romana si, parcurgand ierarhia militara, Sf. Gheorghe s-a facut remarcat prin indemanarea cu care manuia armele. In ciuda decretului impotriva crestinilor, emis de Diocletian in 303 Sf. Gheorghe a ales sa-si marturiseasca public credinta crestina. Din ordin imperial, sfantul a fost intemnitat si supus torturii pentru a-si renega credinta. Desi torturat intr-un mod inuman, acesta nu a renuntat la credinta sa. In calitate de martir crestin, el a devenit unul dintre cei mai venerati sfinti ai crestinismului. Pe 21 mai Biserica Ortodoxa ii celebreaza pe Sfintii Constantin si Elena, figuri marcante ale religiei noastre. In ianuarie 313, imparatul Constantin cel Mare emite Edictul de la Milan, prin care crestinismul devine „religie permisa”, alaturi de altele din imperiu.

Stiati ca?

  • In Saptamana luminata (9 aprilie – 15 aprilie) nu se fac nunti
  • Martea din Saptamana Luminata poarta numele de Martea Alba si este impusa drept zi nelucratoare. Adica nu se spala, nu se calca, nu se face curat. Se da de pomana in aceasta zi pasca ramasa de la paste si vin rosu.
  • Joia din Saptamana Luminata mai e numita si Joia Verde, o zi in care se cinstesc holdele, gradinile si granele.
  • Zilele si sarbatorile legale in care nu se lucreaza in lunile aprilie si mai sunt: 6 APRILIE Vinerea mare 8-9 APRILIE (Pastele ortodox) 1 MAI – Ziua Internationala a Muncii 27 SI 28 MAI – prima si a doua zi de Rusalii
  • Rusaliile reprezinta o sarbatoare crestina importanta ce are loc la 50 de zile dupa Paste, intotdeauna duminica. De Rusalii este comemorata coborarea Sfantului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.