Sarbatorile in familie

Se spune ca cele mai multe episoade depresive se inregistreaza in perioada aceasta. Persoanele se simt mai insingurate, fie pentru ca nu au un partener, fie nu au o familie sau pur si simplu le lipseste un membru al familiei. Ele pot resimti stari de tristete, melancolie, suparare. De asemenea, se poate simti si mai acut sentimentul de singuratate in doi, in cadrul unui cuplu nefunctional.

Sau Sarbatorile pot fi o perioada de stres… financiar.

Familia monoparentala

Pentru femeile singure, fie ca sunt divortate, fie ca sunt vaduve sau pur si simplu n-au fost casatorite niciodata, Sarbatorile pot fi momente triste. La fel se poate prezenta situatia si in cazul tatilor care sunt departe de copiii lor. Un mod onest este acela ca minorii sa-si petreaca timp in egala masura la mama si la tata. Sa zicem ca de Craciun petrece cu mama, iar de Anul nou, cu tatal. Intotdeauna incercati sa-i prezentati copilulul avantajul situatiei in care se afla. Parintii sunt despartiti? Are ocazia sa petreaca in doua locuri, primeste mai multe cadouri. Este la fel de iubit ca si ceilalti copii. Cat despre tristetea de a fi fara partener de Sarbatori, combate-o cu alte avantaje: poti sa-ti alegi singur/a cadoul si stii ca nu vei da gres, iti permiti luxul sa stai in pijamale si sa comanzi de mancare daca n-ai chef sa gatesti sarmale si alte bucate traditionale sau iti poti invita prieteni/prietene care sunt in aceeasi situatie ca tine si in felul acesta vei avea un sentiment de apartenenta, solidaritate si, de ce nu, de familie.

Singuratatea in doi

Daca ai probleme in cuplu, in perioada sarbatorilor se vor accentua. Aceasta din cauza faptului ca veti petrece mai mult timp impreuna si veti simti tensiunea in aer. Nu este momentul sa luati decizii radicale, daca ati asteptat atat, cu siguranta mai puteti rezista pana ce trec. Ca sa va indepartati de problemele voastre, incercati, impreuna sau separat sa va implicati intr-un proiect de voluntariat, sunt atatia oameni nevoiasi care ar avea nevoie de o imbratisare, o vorba buna sau o masa calda.

Atat de singur

Prietenii sunt familia pe care ti-o alegi. Daca nu ti-ai intemeiat inca o familie nu inseamna ca trebuie sa ramai singur de sarbatori. Poti oricand invita prietenii tai cei mai buni, sau le poti sugera sa mergi la ei in vizita. Cumpara cadouri simbolice si in ziua de Craciun mergi din casa in casa si ofera prietenilor cate o bucurie. Atunci cand daruiesti, primesti inzecit. Este un sentiment care te face sa uiti de orice urma de tristete si de orice sentiment de singuratate.

Probleme financiare

Sarbatorile pot fi un moment de tristete, mai ales daca ai probleme cu banii. Este un adevarat stres sa cumperi cadouri pentru cei dragi atunci cand nu-ti ajung banii, sa zicem, nici pentru masa de Craciun. Ce faci in situatia aceasta? Agreezi cu toti cei apropiati sa va oferiti cadouri simbolice si lansati provocarea sa va incadrati intr-un buget foarte mic (Secret Santa cu buget redus). Prepara fursecuri de casa si impacheteaza-le frumos si ofera-le in dar. Realizeaza o  felicitare in care sa scrii recunostinta ta pentru faptul ca acea persoana se afla in viata ta.

Daca te simti singur, nu pleca de acasa!

Unele persoane, din dorinta de a evada de singuratate, iau decizia de a pleca si de a petrece Craciunul departe de casa. Nu te sfatuim sa faci acest lucru, te vei simti si mai singur. Craciunul este despre a fi acasa. La tine acasa. Deci chiar si singur/a poti face pace cu tine si te poti folosi de aceasta perioada de liniste pentru a te (re)impaca cu tine. In fond, tu esti persoana cea mai importanta din viata ta si singura pe care te poti baza toata viata, oricat de cinic suna acest lucru.