Soarele: prieten sau dusman?

Pentru ca tot mai multi oameni resimt o intoleranta crescuta la soare de la an la an, e momentul sa analizam motivul. Si sa punem in balanta rolul soarelui.

 

Un lucru e cert: nu putem trai fara soare, pentru ca datorita lui ne trezim dimineata, datorita lui avem legume si fructe pe masa si datorita lui zambim. Daca nu stiati, corpul uman produce vitamina D – o substanta esentiala fara de care ne imbolnavim fizic si cadem in depresie – doar in contact cu soarele, de aceea vara suntem mai activi si cu chef de viata, iar iarna mai degraba hibernam. Pe scurt, cand spunem soare, spunem viata. Cu toate acestea, o mare parte din populatie cu pielea alba si pigment deschis se prezinta in cabinetul medicului dermatolog anual cu alergii, arsuri sau alunite de pe urma orelor petrecute sub cerul liber, iar motivul pare sa fie razele ultraviolete emanate de soare. De cand oamenii de stiinta au tras atentia asupra subtierii progresive a stratului de ozon – care juca un rol perfect de tampon – au aparut tot mai multe cazuri de agravari dermatologice, culminand cu melanomul, cea mai periculoasa forma de cancer de piele. In concluzie, cum facem sa impacam nevoia vitala de soare cu efectele sale secundare negative? Cea mai buna solutie ramane sa controlam durata expunerii si sa ne protejam pielea cu un produs cu ecran solar astfel incat

sa ne bucuram de doza necesara de vitamina D fara sa vatamam suprafata pielii. La orice baie, crema de protectie se va spala, deci va trebui sa o reaplici intr-un strat generos. Asadar, cura de ultraviolete este ideal sa o facem intre orele sase si zece dimineata si dupa ora patru dupa amiaza pana la sapte seara.

 

Bine de stiut:

  • Nu orice forma de cancer de piele este fatala. Celulele cancerigene non-melanom sunt tratabile si au o rata de supravietuire ridicata.
  • Orice alunita care incepe sa creasca, sa-si schimbe forma si culoarea trebuie neaparat vazuta de un expert dermatolog, pentru ca acesta sa analizeze gradul de risc.
  • Produsele cu FPS (filtru de protectie solara) cu valori intre 30 – 50 sunt recomandate pentru prevenirea problemelor de piele in sezonul cald.