Socata delicioasa

O bautura parfumata, acrisoara si acidulata, un adevarat rasfat in zilele de vara

 5 litri de apa

 600 – 700 g de zahar brun

 zeama de la o lamaie

 o lamaie

 10 flori mari de soc

Mod de preparare:

  1. Apa cu zaharul se pun intr-un vas si se amesteca pana ce zaharul se dizolva.
  2. Separat, intr-un borcan mare, se adauga florile de soc in prealabil spalate.Se adauga apa cu zaharul dizolvat, zeama de lamaie si lamaia taiata rondele.
  3. Dupa ce se dizolva zaharul, se toarna intr-un borcan mare, se adauga si zeama de lamaie si florile de soc spalate in prealabil. Se lasa borcanul intr-un loc la soare, sa fermenteze 3 – 4 zile cand incepe sa se acidueze.
  4. Daca vrei sa fermenteze mai repede, poti adauga putina drojdie.Se amesteca in fiecare zi. dupa ce a fermentat, se strecoara socata, se toarna in sticle si se pastreaza la frigider.

 

Florile de soc contin eliason, ulei volatil cu miros puternic, substante azotoase, acid malic, saruri ale acidului valeric, mucilagii si rasina. Ele au proprietati diuretice, sudorifice, emoliente, antinevralgice si antireumatice, antiseptice, expectorante.

 

Stiati ca: socata stimuleaza eliminarea toxinelor si revigoreaza intregul organism, actioneaza impotriva racelilor si bolilor de rinichi, are proprietati antiinfectioase, expectorante, diuretice. Este recomandata celor care sufera de anemie si convalescentilor