Totul despre deochi

Considerat a fi mai degraba o superstitie, deochiul este mentionat din cele mai vechi timpuri si se manifesta si in zilele noastre. Ce este acesta, cum se manifesta si cum dispare vom dezbate in cele de urmeaza.

Exista o serie de simptome care, in limbaj popular, descriu termenul de „deochi”, sau „ochi rau”. Acestea sunt: durerile puternice de cap, urmate de cascat, starile de voma, uneori lipsa coerentei, senzatia de sfarseala, transpiratiile etc. Cei care cred in existenta acestui fenomen il definesc ca fiind un furt energetic provocat de o privire admirativa sau invidioasa a unei persoane care are puteri magice sau o vorba ce afecteaza o persoana (cuvintele fiind purtatoare de energie), ea fiind spusa fara voia celui deochiat.

Cum ne aparam de deochi?

Superstitiile din batrani spun ca pentru a nu se prinde deochiul, trebuie sa spunem „ptiu, ptiu, sa nu-i fie de deochi!”. O alta superstitie este sa purtam ceva rosu (un snur sau o panglica rosie) sau ceva de aur (aurul  este un bun aparator impotriva deochiului). Se spune ca in special copiii si femeile insarcinate se deoache mai usor. Biserica ortodoxa recunoaste existenta deochiului si remediul impotriva lui este sa spunem rugaciunea Tatal nostru de sapte ori si sa ne inchinam, daca este nevoie, sa bem si apa sfintita. Din batrani exista mai multe practici mai degraba pagane de indepartare a deochiului. Ele constau in anumite incantatii (descantece) care se fac (ele difera de la zona la zona) si in ritualuri precum stingerea betelor de chibrit intr-un pahar cu apa.

 

Talismane impotriva deochiului

  • In Orientul Mijlociu, cel mai popular talisman este acela in forma de ochi, de obicei de culoare albastra. In Turcia de exemplu, aceste amulete, realizate din sticla albastru cu alb sau ceramica sau plastic se vand pe post de suveniruri si le gasesti la tot pasul.
  • De asemenea, foarte populara, tot in Orient, este amuleta Hamsa (mana cu cinci degete) ce reprezinta o palma deschisa ce are in mijlocul sau un ochi.
  • In Italia se poarta ca amuleta un mic pandantiv in forma de corn, confectionat din coral rosu, dar si din aur sau argint, plastic sau metal si care are rolul de a tine deochiul departe.
  • De asemenea, pe meleagurile noastre, purtarea unor cruciulite (pandantive) se spune ca poate tine deochiul departe