Traditii populare si sarbatori in familie

cover-siteLunile ce urmeaza vor fi bogate in evenimente cu semificatie religioasa si nu numai, de aceea vom prezenta cateva dintre ele si ce insemnatate au.

In luna februarie,toata lumea stie de ziua indragostitilor, pe 14 februarie. Putini dintre noi sarbatoresc, insa, adevarata zi a indragostitilor, Dragobetele. Dragobete este numit Cupidonul romanesc. Considerat corespondentul autohton al lui Eros, Dragobete – fiul Dochiei, aratos si iubaret – este sarbatorit la sate pe data de 24 februarie. Legenda spune ca la inceputul primaverii, cand se trezeste natura, Dragobete oficia in cer nuntile pasarilor si animalelor, de unde si porecla ce i-a fost data: „Logodnicul pasarilor”. Astfel, in aceasta zi, traditia ii aduce pe tineri impreuna si – precum pasarile – ei se „logodesc” pentru a petrece impreuna. Dragobetele a nascut superstitia ca cei care se logodesc – simbolic sau cu adevarat – in aceasta zi, vor fi sanatosi si bogati tot anul. Superstitia mai pune insa si o conditie pentru a dobandi belsugul si sanatatea: „Dragobetele saruta toate fetele!”

Traditii in luna martie

In luna martie avem nenumarate motive de sarbatoare. Pe 1 martie este Sarbatoarea martisorului, un mic talisman cu un snur rosu cu alb ce poarta noroc fetelor si anunta sosirea primaverii. Dupa martisor urmeaza babele, in perioada 1 – 9 martie romanii isi aleg cate o zi din saptamana, de regula ziua in care s-au nascut si dupa cum va fi ziua: noroasa, insorita, geroasa, ploioasa, asa le va fi tot anul. Pe 9 martie se sarbatoresc Mucenicii. Aceasta zi de pomenire a celor 40 de Mucenici din Sevastia se sarbatoreste intotdeauna pe 9 martie.

Cei 40 au fost soldatii crestini sacrificati de catre imparatul roman pagan Licinius. Este o sarbatoare religioasa ortodoxa, care s-a suprapus peste traditia pagana a „Mosilor”, despre care se spune ca alunga zilele de Babe si aduc vremea buna. In aceasta perioada se fac deliciosii „mucenici” sau „sfintisori; acestia sunt aluaturi coapte sau fierte, cu nuca si miere, unii cu zeama, altii simpli, depinzand de zona in care sunt realizati.

Traditii de Paste

Postul Pastelui anul acesta este intre luni, 19 februarie si sambata, 7 aprilie.

In Saptamana Patimilor(1 – 7 aprilie), se spune ca lucrul inceteaza incepand de Joi. In Joia Mare superstitia spune ca, cine doarme in aceasta zi, va fi lenes tot anul.

Anul acesta, Pastele ortodox este pe data de 8 aprilie.

Ouale se vopsesc in Joia Mare; tot atunci se pregateste pasca – prajitura pascala in forma rotunda pentru ca se spune ca asa au fost scutecele lui Iisus – rotunde.

In noaptea Invierii,oamenii merg la biserica sa ia lumina. Lumanarea-lumina fiind simbolul Invierii, Lumina lui Christos. Daca multi vopseau numai oua rosii, astazi ele se vopsesc in mai multe culori.