Traditii si sarbatori de iarna

Urmeaza o perioada bogata, cu multe motive de a celebra. Iata ce sarbatoresc crestinii in urmatoarea perioada.

Cea mai apropiata sarbatoare in urmatoarea perioada este celebrarea Sfantului Andrei, pe 30 noiembrie. Sfantul Andrei s-a nascut in anul VI ien, in orasul Bethsaida din Galileea, pe tarmul lacului Ghenizaret, in nordul Israelului, si a fost fratele Sfantului Apostol Petru. Se spune ca ar fi fost primul discipol al lui Iisus, „Cel dintai chemat”, si printre primii patru dintre apostolii preferati, alaturi de Petru, Ioan si Iacob. Sfantul Andrei este considerat ocrotitorul Romaniei deoarece este cel care  a adus crestinismul pe meleagurile noastre, predicand crestinismul in Dobrogea (pe atunci Scythia Minor) acum mai bine de 2.000 de ani. Exista multe superstitii legate de noaptea de Sf. Andrei (29 spre 30 noiembrie). A fost numit si „Apostolul Lupilor”, titulatura izvorata din prezenta apostolului pe teritoriul geto-dacilor, al caror simbol era lupul. De aceea, se spune ca in noaptea de Sfantul Andrei, lupii incep sa vorbeasca cu grai de om, iar bariera dintre viata si moarte

slabeste, iar strigoii moroii incep sa umble pe pamant. Oamenii ung geamurile si usile cu usturoi. O alta traditie este sa pui grau la incoltit pentru a vedea cum va fi recolta anul urmator. Fetele nemaritate puneau busuioc sub perna sa-si viseze ursitul.

Celebrarea Craciunului

Postul Craciunului incepe pe 14 noiembrie si se termina pe 24 decembrie. In aceasta perioada credinciosii ortodocsi nu consuma carne, branza si oua, in timp ce lunea, miercurea si vinerea se consuma mancare fara ulei. In zilele de marti si joi se face dezlegare la ulei si vin. Mai mult, sambetele si duminicile, pana pe 20 decembrie inclusiv se dezleaga de ulei, peste si vin. Nasterea domnului Isus Hristos este sarbatorita pe 25 decembrie si este, cu siguranta, cea mai frumoasa sarbatoare crestineasca, un simbol al iubirii si al intelegerii, al iertarii si al impacarii si al bunatatii intre semeni.

Cu ce vine  noul an?  Anul nou incepe cu motive de sarbatoare. 1 ianuarie, prima zi din an este si  ziua in care este celebrat Sfantul Vasile. In aceasta zi se fac urari pentru bunastare materiala si spirituala, prin texte precum„Plugusorul” si „Sorcova”.

 Pe 7 ianuarie credinciosii il celebreaza pe Sfantul Ioan Botezatorul, vestitorul si botezatorul lui Isus Hristos. In aceasta zi foarte multi romani (in jur de doua milioane) isi serbeaza onomastica.

 Traditia spune ca in dimineata zilei de Sfantul Ion trebuie sa ne stropim cu apa sfintita, pentru a fi feriti de boli in decursul anului.

 De asemenea, se mai spune ca dupa Sfantul Ion se boteaza gerul, adica se inmoaie frigul si incepe sa se faca mai cald.