Traditiile verii

Avem o vara lunga si fierbinte, bogata in evenimente si traditii. Asadar, sa vedem ce motive de sarbatoare avem in urmatoarele luni!

 

Luna iunie, denumita si Ciresar, este luna in care debuteaza solstitiul de vara, odata cu cea mai lunga zi din an. Dintre sarbatorile populare ale lunii iunie amintim: Sfantul Vartolomeu  unul din cei 12 apostoli ai lui Isus Hristos) pe 11 iunie, Sfantul Onufrie pe 12 iunie, nasterea Sfantului Ioan Botezatorul, Sanzienele sau Dragaica pe 24 iunie si Sfintii Apostoli Petru si Pavel pe 29 iunie. Luna iulie este cunoscuta popular si sub numele de luna lui Cuptor. Prima sarbatoare a lunii iulie este Cosmandinul, adica a Sfintilor Cosma si Damian, „doftorii fara de arginti”, cei care feresc oamenii de boli, dar si a Anei Foca. Sarbatoarea este respectata pentru ca oamenii sa fie feriti de foc, atat de parjolul soarelui, care arde si usuca recolta, cat si de trasnete si incendii.  In data de 8 iulie, biserica ortodoxa il sarbatoreste pe Sf. Mare Mucenic Procopie, cel despre care se spune in popor ca face sa dea in copt semanaturile de primavara. Pe data de 20 iulie se sarbatoreste Sfantul Ilie. Aceasta zi marcheaza miezul verii

pastorale, se spune ca atunci ciobanii separa oile de berbeci. Sfantul Ilie este considerat ocrotitorul recoltei si se spune ca tot el este cel care controleaza tunetele si fulgerele, el pedepseste pe cei necredinciosi. In trecut, oamenii nu lucrau de ziua Sfantului Ilie, ca sa fie feriti de grindina, tunete si fulgere; daruiau mere, miere si covrigi pentru cei adormiti. Luna august, sau Gustar incepe cu doua saptamani de post, Postul Adormirii maicii Domnului. Pe data de 15 august, credinciosii sarbatoresc o importanta sarbatoare ortodoxa, si anume Adormirea Maicii Domnului (Sfanta Maria sau Sfanta marie Mare). Sarbatoarea se numeste Adormirea Maicii Domnului pentru ca, pe de o parte, in cadrul bisericii, nu se poate vorbi de moartea propriu-zisa a unui sfant, iar pe de alta parte, traditia bisericeasca spune ca sfarsitul Fecioarei Maria a fost asemenea unei adormiri.  La sfarsitul lunii, pe 29 august, nu se mananca struguri si nu se bea vin, deoarece sunt asociate cu sangele si amintesc de taierea capului Sfantului Ioan.

 

Traditii de Sanziene

In calendarul popular, ziua de 24 iunie poarta numele de Sanziene, nume specific zonelor din Ardeal, iar in Muntenia si Oltenia este intalnita sub denumirea de Dragaica. Traditia considera sanzienele ca fiind femei frumoase cu puteri magice, ce umbla prin padurile necutreierate de picior omenesc. Zeite ale Soarelui, sanzienele vestesc ca in acesta zi de sarbatoare este „Cap de vara”.

Superstitiile spun ca oamenii nu trebuie sa lucreze, ci ei trebuie sa le sarbatoreasca asa cum se cuvine, pentru a fi rasplatiti cu roade imbelsugate, copii frumosi si sanatosi, sanatate si ograda indestulatoare. Se spune ca Sarbatoarea de Sanziene este ziua propice pentru culesul ierburilor cu puteri vindecatoare. La sate, femeile culeg aceste plante in noaptea de Sanziene.